Novi Sad
07.02.2013.
14:55 > 08:47
Neophodnu lekarsku pomoć mališanima tokom noći, ubuduće će pružati lekari hitne pomoći koji će najverovatnije biti stacionirani u Rumenačkoj ambulanti.
  • NS

    11.02.2013 21:22
    telep
    Važno da su sa hitnom pomoći razbucali telep'sku ambulantu pa sad više nema ni veterinara u njoj.A oni koji su ostali su čisto da se može kazati pa eto imate.1000- za kcall centar i ljubaznost.
  • Novosađanin

    08.02.2013 09:17
    Odgovor anonimusu
    Na žalost, rešavanje problema nije stručno-organizaciono pitanje već se ovde radi o političkom pitanju gde koalicioni partner želi da demonstrira svoju “silu“.Nesporno je da član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Petar Novaković ulaže veliki trud da se postigne rešenje ali druga strana istrajava u svojoj nameri.Nisam političar niti član bilo koje stranke, zdravstveni radnik sam a rešenje sam predlagao dok je problem bio u začetku.Predlažem da novinar ovog sajta pročita ceo Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012) a posebno članove 13. i 13a, i potom pita nadležne da li Grad Novi Sad ima 8 miliona dinara da plati nastavak rada pedijatrijskog noćnog dežurstva ( morao bi da ima jer ako ima za velike subvencije za javna preduzeća, ...., trebao bi da ima za deo zdravstvene delatnosti ), a onda direktora DZ ( izjavljivao je da DZ više nema novca da plaća noćno dežurstvo ) da li ima razloga da se zaključno sa 17. februarom prestane sa dežurstvom.
  • Valerija

    08.02.2013 08:29
    I onda imamo problem sa natalitetom
  • Novosađanka

    08.02.2013 06:47
    Šta sad?
    Šta da čini neko kome u po noći zatreba lekar za dete?
    Ovi nisu normalni. Svi su rezervisali karte za pakao.
  • 08.02.2013 05:17
    odgovor novosadjaninu
    Ka smatrate da je problem lako rešiv kao sto navodite, sto se niste ukljucili u resavanju istog?!
  • Zaposleni u zdravstvu kome je

    07.02.2013 21:13
    Jadni pacijenti
    Decija bolnica se opet izvukla. Ko ih ne zna. Jadni pacijenti. Nije problem o mesanju bolesnika. Izolacija se lako napravi. Nego, da li je stigla upotrebna dozvola za novi objekat?
  • Novosađanin

    07.02.2013 20:14
    "problem" je lako rešiv
    Iako “problem“ oko noćnog dežurstva liči na namerno izazvan “problem“ 2006. godine sa radom lekara opšte medicine u Vršačkoj ambulanti ( rukopis je isti ), novosađani ne zaslužuju da opet pored svakodnevnih briga imaju još veću brigu koja se odnosi na lečenje dece.Najadekvatnije rešenje je da osnivač DZ ( Grad Novi Sad ) iz budžetskih sredstava Grada na godišnjem nivou opredelio ukupno samo 8 miliona dinara koliko iznosi nadoknada za plate dežuranja 3 pedijatara i 3 pedijatrijske sestre DZ čime se obezbeđuje dalja adekvatna stručna medicinska pomoć.Ta novčana sredstva bi dobio DZ, radilo bi se i dalje u Rumenačkoj ambulanti sa opremom koju je Grad već kupio DZ, recepte bi ti pedijatri mogli da pišu kao i uputnice za laboratorijske i druge neophodne preglede a svi dijagnostičko-terapijski postupci bi bili unošeni u već postojeći informacioni sistem DZ tako da bi izabrani lekar u zdravstvenom kartonu deteta odmah imao sve podatke. Sve navedeno je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012) koji dozvoljava ovakvo finansiranje ( član 13. stav 7. i naročito u članu 13a. -”Društvena briga za zdravlje na nivou .... grada, može da obuhvati i mere za obezbeđivanje i sprovođenje zdravstvene zaštite od interesa za građane na teritoriji .... grada, kojima se stvaraju uslovi za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite na svojoj teritoriji u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, a koji su viši od normativa, odnosno standarda propisanih ovim zakonom i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona .......kojima se postiže viši standard u obezbeđivanju zdravstvene zaštite. Obezbeđivanje kadra pod uslovima iz člana 13. stav 1. tačka 7) ovog zakona, kao i iz stava 1. ovog člana, podrazumeva obezbeđivanje sredstava za plate zaposlenih, dodatke na plate i druge naknade u skladu sa zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, kao i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.” Zavod za hitnu medicinsku pomoć treba bolje organizovati kako bi bio još efikasniji jer je njegova delatnost isključivo zbrinjavanje urgentnih stanja počev od porođaja na terenu, zbrinjavanja kardioloških, neuroloških, ... i pedijatrijskih slučajeva na terenu.
  • 07.02.2013 19:35
    sbb
    Bravo ALEK!!! Sve ste u pravu!!!
    Napred pedijati Doma zdravlja!!!
    Ako ste u pravu tj ako je zakon na vasoj strani!!
    Pravda je nekad spora, ali dostizna!!!
    Ne odustajte nikako!!!
  • Novosadjanka

    07.02.2013 19:31
    Odgovor na "7 pitanja" Novosadjaninu:
    1. Pedijatrijska sluzba ima radno vreme kao i ostale sluzbe Doma zdravlja a potrebno je i pozeljno da sugradjani koriste ono sto im je dato, i na nacin kako je dato.
    2. Lekari ne smeju da napustaju objekat u radno vreme, pa tako ne mogu ni da izlaze u kucne posete,sem u izuzetnim slucajevima.
    3. Nocno dezurstvo sluzi ZA ZBRINJAVANJE TESKIH OBOLJENJA I STANJA gde je potrebno ukazati HITNU MEDICINSKU POMOC. Tom oznakom podrazumeva se, osim adekvatne zarade za nocni rad i: beneficirani radni staz, godisnji odmor i slicno, kao sto imaju LEKARI HITNE MEDICINSKE POMOCI.
    4. EDUKACIJA RODITELJA JE ADEKVATNA U SAVETOVALISTIMA i PRI SVAKOJ POSETI IZABRANOM LEKARU.
    6. ZATO STO SE SMATRA DA AKO JE HITNO STANJE TERAPIJA SLEDI U BOLNICI! Recepti se pisu tokom redovnog radnog vremena.
  • alek

    07.02.2013 18:31
    samo da se zna
    Odgovor pokrajinskog sekretara i pokrajinskih vlasti naredjeno je da decija bolnica nikako ne preuzima hospitalizaciju i pregled dece i omladine zato sto ne zeli da saradjuje sa gradom posto je naravno razlicita vlast..iako decija bolnica svakako ima dezurne pedijatre koji dezuraju u ambulanti i poliklinici i nebi imalo nikakav uticaj na decu koja vec leze u bolnici..stvar je samo politike..pa zasto sve mora da se vrti oko politike i jos bolesna deca da ispastaju..pocnite vise da saradjujete ako ste izgubili vlast u Novom Sadu valjda niste izgubili srce i humanost..
  • hitnjak

    07.02.2013 17:57
    jedini
    Ako ova dežurstva pripadnu hitnoj pomoći, bićemo jedini u svetu sa hitnom pedijatrijskom službom! Čemu dupliranje poslova? Hitna služba nema laboratoriju i rentgen. Opet ćorak! Dom zdravlja po zakonu ne može da radi noću, u hitnoj po zakonu nema pedijatara, a Dečija bolnica po zakonu radi 24h. Ne razumem u čemu je problem, kada je sve jasno kao dan!
  • -

    07.02.2013 17:50
    -
    eh, ko ih ne zna.
    pre ce biti da ne zele raditi
  • ns

    07.02.2013 17:16
    hitna
    Malopre su gosti kafica na Limanu4 zvali Hitnu pomoc 30 minuta, jer je covek pao u wc-u, i automat je govorio da nema slobodnih operatera. Kad su dosli posle pola sata, konstatovali su smrt. Da li je moguce da zoves hitnu, neko umire, a automat ti kaze da nema slobodnih operatera? Ljudi, ne mogu da verujem da je to tako!!!
  • Andrija Šrek

    07.02.2013 17:12
    ...
    Ovo k'o španska (ili turska) serija...a pri tome nas niko ne pita ništa...
  • Novosađanka

    07.02.2013 16:54
    7 zašto i 1 zato
    Da mogu 1000 puta bih ovo lajkovala.
    Sve je tačno.
  • novosađanin

    07.02.2013 16:21
    7 zašto i 1 zato
    1. zašto pedijatrijska služba ( navodno “prema odluci Ministarstva zdravlja rad službe pedijatrije u Domu zdravlja nije predviđen u toku noći, tačnije u periodu od 21 do 6 časova ujutru“ ) ne radi od 06 do 21 čas
    2. zašto izabrani pedijatri ali i izabrani lekari DZ ne izlaze na teren a po propisima treba da izlaze
    3. zašto pedijatri koji su noću dežurali nisu redovno i po propisima dobijali nadoknadu i da je to osnovni razlog njihovog nezadovoljtva
    4. zašto u DZ nije organizovana adekvatna edukacija roditelja ( razgovori, flajeri, ... a preko Informatike uz račune građani svakakve propagandne materijale dobijaju ) kako i na koji način da pruže početnu najosnovniju pomoć kod banalnih stanja ( povišena temperatura, .... )
    5. zašto u Call centru u koji su uložena ogromana materijalna sredstva novosađana se ne daju adekvatni saveti roditeljima kako da postupe u pojedinim situacijama
    6. zašto se već sada ne kaže preko medija da pedijatri u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć neće ispisivati recepte i uputnice za laboratorijske preglede već će roditelji ujutro morati da idu kod izabranog pedijatra da dobiju recept pa tek onda da odu u apoteku
    7. zašto bez ikakve opravdane potrebe u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć rade dve noćne ambulante a u nekim punktovima ekipe nekada rade bez lekara

    1. zato što se bez ikakve stručno opravdane vizije a u korist poboljšanja pružanja zdravstvene zaštite u ovim teškim vremenima donose odluke od strane lica koja su trenutno u poziciji da rukovode ustanovama a koji ili ne znaju a sposobni su, ili znaju a nisu sposobni ili i znaju i sposobni su, samo to pacijenti i zdravstveni radnici ne primećuju.
  • 07.02.2013 15:46
    gradska decija bolnica, ambulante i stacionar
    a kasarna zvrji prazna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna